Shipits kunder kan nu dra nytta av Visma Pays säkra betalningar Shipits kunder kan nu dra nytta av Visma Pays säkra betalningar | Shipit.fi | Shipit
Shipits kunder kan nu dra nytta av Visma Pays säkra betalningar

Säkerheten inom nätbetalning har ökat år för år tack vare nya direktiv, regleringar och skärpta datasäkerhetsstandarder. Bedragares och cyberbrottslingars verksamhet har försvårats och fler krav har ställts på olika aktörer i betalningskedjan för att övervaka och förebygga penningtvätt och betalningsmedelbedrägerier. Att garantera säkra nätköp för våra kunder - och deras kunder är viktigt och därför är vi glada över vår nya samarbetspartner Visma Pay.

Visma Pay erbjuder endast datasäkra betalningsmetoder till sina handlare. All trafik från e-handeln till betalningsmetoden och tillbaka är alltid krypterad för alla betalningsmetoder. Visma Pay har också det högsta nivåcertifikatet (Level 1) för PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), en datasäkerhetsstandard utvecklad gemensamt av kreditkortsföretag. Datasäkerhetscertifikatet visar att systemen och processerna är datasäkra. *

Läs mer om ämnet på Visma Pays webbplats

Tillsammans med Visma Pay har vi sammanställt en kort lista över bästa praxis för säker nätbetalning. I slutet av artikeln ger Visma Pays expert råd om hur man ska agera om ens betalningsmedel blir stulet.

Betalningsmedlens säkerhet

Betalningsmedlens säkerhet har nyligen blivit ett samtalsämne i media. Att skydda betalningsmedlet är innehavarens ansvar. Vad betyder detta? Betalningsmedel, som till exempel betalkort eller nätbankskoder, måste hållas strikt hemliga och får inte överlåtas ens till familjemedlemmar. Betalningsmedel som kreditkort och nätbankskoder är personliga.

De vanligaste bedrägerierna sker med stulna betalningsmedel. Till exempel genom nätbanksfiske eller stöld av kreditkortsnummer. Det bästa sättet att skydda sig är naturligtvis att ta väl hand om sina betalningsmedel, men risken kan också minskas genom att sätta gränser för betalningsmedlen. För betalkort är det vanligt att sätta olika säkerhetsgränser som geografiska begränsningar eller köpgränser. För nätbankskoder är det också kritiskt att säkerställa att gamla kodlistor inte längre är giltiga och att mobilappen som används för nätbanksidentifiering är skyddad med en tillräckligt lång och säker PIN-kod.

Medborgarna har länge plågats av så kallade phishingkampanjer för bankkoder, där brottslingar på olika sätt försöker vilseleda offret att lämna ut nätbankskoder eller kortuppgifter till brottslingar. Det är extremt viktigt att om man blir offer för ett sådant phishingförsök, spärra betalningsmedlen och göra en polisanmälan.
Cybersäkerhetscentret erbjuder mycket bra material i Finland för medborgare och företag för att förbättra sin datasäkerhet.

Trender inom betalningsmetoder

I Finland har den vanligaste betalningsmetoden varit densamma i årtionden. Bankbetalningar har länge varit den mest använda betalningsmetoden, och nu har bankbetalningar också börjat bli vanligare i Europa tack vare det nya betaltjänstdirektivet. MobilePay och plånboksbetalningar har blivit vanligare under de senaste åren på grund av deras användarvänlighet. Valet av betalningsmetod styrs dock ofta av e-handelns bransch. Till exempel beställs kläder ofta med kreditfaktura och delbetalningsalternativ, medan för gymmedlemskap används ofta återkommande debitering med betalkort.

Returnering av produkter

I återbetalningar har det inte skett någon stor förändring, men världshändelserna har tydligt försvårat handeln inom vissa branscher. Till exempel har komponentbrist och varierande tillgång på byggmaterial orsakat vissa leveransproblem för aktörer i branschen, vilket direkt återspeglas i avbrutna affärer. Generellt har det dock inte observerats någon betydande förändring i konsumentbeteendet gällande returer jämfört med tidigare år.

Om författaren

Visma Pays produktchef Markus Salminen har över tio års erfarenhet inom betalningsbranschen och datasäkerhet. Företaget som producerar betalningstjänsten Visma Pay grundades 2012 och har varit en del av Visma-koncernen sedan 2020. Markus har en bakgrund som diplomingenjör i informationsteknik.

Markus checklista:

Vad ska man göra om ens betalningsmedel blir stulet?

  • Kontakta betalningsmedlets utfärdare och spärra betalningsmedlet omedelbart

  • Gör en polisanmälan

  • Fundera på vilken annan information som kan ha hamnat i brottslingars händer som kan äventyra din integritet


Hur förebygga en attack?

  • Ta hand om dina betalningsmedel (betalningsmedel är personliga)

  • Använd endast pålitliga betalningsförmedlare och betalningsmetoder

  • Använd gränser för dina betalningsmedel

  • Skydda mobilappen för nätbanksidentifiering med en lång och säker PIN-kod

  • Kontrollera att gamla kodlistor inte är giltiga

  • Använd en lösenordshanterare eller åtminstone unika och säkra lösenord för olika tjänster

  • Bekanta dig med kommunikationsverkets instruktioner

* På EU-nivå har man också tagit itu med betalningssäkerhet under de senaste åren genom det nya PSD2-betaltjänstdirektivet. Generellt har strängare regulatoriska krav på förebyggande av penningtvätt och finansiering av terrorism försvårat bedragares verksamhet inom nätbetalning. Samtidigt har dock antalet cyberattacker ökat dramatiskt både i Finland och i hela Europa. Särskilt utpressningsprogram och phishingkampanjer har plågat både företag och konsumenter. Din bank, kreditkortsföretag och betalningsförmedlare gör allt de kan för att deras kunder ska kunna betala säkert på nätet. Trots detta spelar den medvetna köparen en stor roll, eftersom attackerna allt oftare riktas direkt mot köparen.