Nedan finns instruktioner om vad du behöver tänka på när du skickar paket utomlands.
Dokumentförsändelser (DOCS) får röra sig fritt utanför EU och kräver ingen handelsfaktura. Dokumentförsändelser har en viktgräns som varierar mellan transportföretagen, varefter de klassificeras som paketförsändelser. Prover är varuförsändelser, även om de ryms i ett dokumentkuvert.
För varuförsändelser utanför EU måste (vid försäljningstransaktioner) en handelsfaktura upprättas.
När du skickar varor utanför EU via post måste du göra en exportdeklaration för kommersiella försändelser över 1000 €. Postens Priority-tjänst inkluderar obligatorisk exportdeklaration till Norge, Schweiz och Island. Kurirförsändelser inkluderar export- och importdeklaration i priset för tre produktartiklar, mottagaren måste betala serviceavgiften när kurirföretaget används. Läs mer om detta på Tullens webbplats.
När det gäller flyttgods/gåva/prov ska avsändaren fylla i en proformafaktura.
Avsändaren måste vara mycket noggrann och tydligt ange för vilket ändamål försändelsen skickas. T.ex. försäljningstransaktion, för reparation och returnerande, prov, var i tillfälligt bruk, som gåva osv.
Bäst information om tullfrågor hittar du direkt på Tullens webbplats.
Observera att nästan alla transportföretag behöver en handels- eller proformafaktura i förväg för att säkerställa att försändelsen når destinationen utanför EU.
Ett företag som ofta skickar eller tar emot varor från länder utanför EU bör registrera sig som tullkreditkund.
Företag måste alltid ha ett EORI-nummer när de skickar och tar emot varor från länder utanför EU eller har kontakt med någon tullmyndighet inom EU.
För handel med Åland har det skett ändringar i momsrapporteringen från och med 1.1.2018 och detta påverkar även skapandet av adresskort och fraktsedlar. Läs mer om att skicka paket till Åland.
Observera från och med 1.7.2021, att om din försäljning till konsumenter i ett visst land överstiger 10 000 € per år, måste du registrera dig i detta land och fakturera moms på varorna enligt landets momssats.
Obs! Vid försändelser utanför EU tillkommer utöver momsen även lokala tullavgifter i förtullningspriset, s.k. tullar. Åland är ett undantag och i FI-> AX handel betalar mottagaren endast moms-delen.
Mer information om momsfrågor inom och utanför EU hittar du på EU:s egna webbplats
Om du säljer till företag inom EU-området, bör du kontrollera om det köpande företaget har ett momsnummer, då kan du dra av momsen redan från försäljningspriset, dvs. du kan sälja momsfritt. Mottagarens momsnummer måste skrivas på handelsfakturan. Kontrollera detta på Europeiska kommissionens webbplats.
Observera: Tullkrav varierar mellan länder och kan ändras utan särskilt meddelande.