Vaarallisten aineiden lähettäminen Shipit-ohjelmassa
– VAK-lähetysten ohjeet
VAK-lähetykset (vaarallisten aineiden kuljetukset) ovat sallittuja vain kotimaan lähetyksissä ja tietyillä palveluilla.
VAK-lähetys on eri asia kuin LQ-lähetys, eli rajoitetut määrät (Limited Quantity)!
Lue lisää LQ- lähetyksistä ja ole tarkkana onko lähetyksesi LQ- vai VAK-lähetys.
Palvelurajoitukset:
Vain kotimaan lähetyksiin
VAK-lähetyksissä ei voi käyttää noutopisteisiin tai pakettiautomaatteihin toimitettavia palveluita.
Nouto on aina pakollinen. Lähettäjä ei voi toimittaa pakettia itse palvelupisteelle.
Noudon voi helposti lisätä valitsemalla "kuljetuksen noutopalvelu" lisävalinnoista.
Asiakirjat ja ilmoitukset:
Tarvittavat asiakirjat syntyvät automaattisesti lähetyksen luonnin yhteydessä.
- Tiedot välittyvät kuljetusyritykselle EDI-sanomassa.
- Osoitekorttiin lisätään tarvittavat merkinnät.
- Vaarallisten aineiden kuljetusasiakirja muodostuu automaattisesti.
Vaihtoehtoisesti voit käyttää omaa kuljetusasiakirjaa, kunhan se sisältää seuraavat tiedot:
Lähettäjän vastuut
Lähettäjä vastaa aineiden ja esineiden luokittelusta, pakkauksesta ja merkitsemisestä sekä asiakirjojen antamisesta VAK-säännösten mukaisesti. Asiakirjassa tulee olla vaarallisen aineen tai esineen tiedot seuraavasti:
1. YK numero (UN ja neljä numeroa esim. UN1993)
Tarvittavat tiedot saa aineen käyttöturvallisuustiedotteesta kohdasta 14. Kuljetustiedot. Tiedotetta voi kysyä valmistajalta tai maahantuojalta (Material Safety Data Sheet).
2. Aineen tai esineen virallinen kuljetusnimi (esim. PALAVA NESTE, N.O.S.)
Kuljetusnimeä täydennetään tarvittaessa teknisellä nimellä, joka annetaan suluissa. Se annetaan, kun luokituksella on erityismääräys 274. Esim. PALAVA NESTE, N.O.S. (ETANOLI)
3. Varoituslipukkeen numerot (esimerkiksi 3)
Jos aineella on useampia varoituslipukkeita, annetaan ensimmäisen lipukkeen jälkeen tulevien lipukkeiden numerot suluissa ja erotetaan pilkulla esim. 3 (6.1, 8)
4. Pakkausryhmä, jos se on annettu (I, II tai III) 5. Tunnelirajoituskoodi (esimerkiksi D) 6. Vaarallisen aineen määrä
-Esineille ja välineille bruttomassa kiloina (luokan 1 esineille ja välineille räjähdysaineen nettomassa kiloina). Vaarallisille aineille näissä säännöksissä yksilöidyissä koneissa ja laitteissa aineen kokonaismäärä kiloina tai litroina)
Kiinteille aineille, nesteytetyille kaasuille, jäähdytetyille nesteytetyille kaasuille ja liuotetuille kaasuille nettomassa kiloina
Nestemäisille aineille vaarallisen aineen kokonaismäärä litroina
Puristetuille kaasuille, adsorboituneille kaasuille ja paineellisille kemikaaleille astian tilavuutta litroina.
Seuraavat eivät ole sallittu lähettää: vapaarajataulukon kuljetuskategorioiden 0 ja 1 aineita. - luokkien 1 (räjähteet, paitsi 1.4S), 4.2 (helposti itsestään syttyvät aineet) eikä 7 (radioaktiiviset aineet) aineita. -Kiinteät aineet: sisäpakkauksen ainemäärä enintään 30 kg. -Nestemäiset aineet: sisäpakkauksen ainemäärä enintään 30 l.
Ja jos epäilet ainetta vaaralliseksi, ota etukäteen yhteyttä
Kuluttajat eivät saa lähettää vaaralliseksi aineeksi luokiteltuja aineita taikka esineitä. Jos epäilet lähetystäsi vaaralliseksi aineeksi, ota yhteyttä kuljetusyhtiöön tai www.cargosafe.fi asian selvittämiseksi.
Mitä ovat vaaralliset aineet?
Vaaralliset aineet ovat esineitä ja aineita, jotka voivat aiheuttaa merkittävää riskiä terveydelle, turvallisuudelle, omaisuudelle ja ympäristölle.
Vaarallisia aineita voi esiintyä mm. työkaluissa, matkapuhelimissa, auton varaosissa sekä muissa varaosissa, lääkinnällisissä laitteissa ja aineissa, kemikaaleissa, taskulampuissa ja muissa lampuissa, valokuvauslaitteissa, jääkaapeissa, kodin tarvikkeissa, sylintereissä, sähkölaitteissa, laboratorionäytteissä jne.
Esimerkkejä vaarallisista aineista:
Kuivajää, litium akut, käsidesinfiointiaineet, kaikki tavarat joiden sisällä on helposti syttyviä nesteitä tai myrkyllisiä aineita esim. elohopea, paineistetut säiliöt, magneetit, erilaiset paristot, erilaiset pakkausmateriaalit, tulitikut ja muut sytykkeet, mikä tahansa tavara, joka on sisältänyt polttoaineita taikka muita palavia nesteitä, räjähteet, ammukset sekä aseet.
Koska monella kuljetusyhtiöllä on erilaisia sisäisiä käytäntöjä vaarallisten aineiden suhteen, ole hyvä ja ota yhteyttä valitsemaasi kuljetusliikkeeseen lisätietojen/asian selvittämiseksi.
Henkilöstön yleinen pätevyys
VAK-laki 11 § (22.12.2011/1402)
Jokaisella vaarallisten aineiden kuljetuksen tai säilytyksen tehtäviin liittyvällä henkilöllä tulee olla tarvittava kuljetuksen turvallisuuden varmistava koulutus tai muu pätevyys tehtävään. Tälläisiä tehtäviä ovat pakkaaminen, lähettäminen, laivaaminen, lastaaminen, kuormaaminen, kuljetus sekä purkaminen.
Sen lisäksi tällä tulee olla riittävän usein toistuva täydennyskoulutus, jollei tehtävää suoriteta koulutetun henkilön välittömässä valvonnassa.